MB Log

METAFORİK YAKLAŞIMLAR

Yaz ayları geldiğinde, ilköğretimde tahsil hayatını sürdüren kızımın daha rahat etmesi ve yazlık aktivitelerden yararlanabilmesi için tası tarağı toplayarak İzmir’de ikamet ediyor olmamızdan kaynaklanan şansımızı da kullanarak, 2 ay gibi bir süre Türkiye’nin serin tatil bölgelerinden Çeşme’nin yolunu tutuyoruz. 2 ay boyunca Çeşme’de kalıyoruz dediysem yanlış anlaşılmasın, kızımız anneannesi ile birlikte yazı orada geçirirken, biz fedakâr ebeveynler olarak, kızımızı en azından akşamları ve hafta sonları yalnız bırakmamak amacı ile her gün İzmir-Çeşme arasında mekik dokuyarak maçı idare etmek yolunu seçiyoruz.

İşte bu gidiş gelişlerden birinde, zannediyorum birkaç gün önce bir arkadaşımı da Çeşme’deki evine bırakmak üzere aracıma aldım. Yolda koyu bir sohbet tutturduğumuzu söyleyebilirim. Dedikodudan, ekonomiden ya da ülkenin içinde bulunduğu durum yerine, genel konumuz insanın içsel süreçleri üzerine yoğunlaşmıştı.

İzmir – Çeşme otobanında seyahat edenler bileceklerdir ama ben o yolu bilmeyenler için tarif edeyim. Yolun büyük bir kısmı sahile paralel uzanan irili ufaklı birçok tepenin arasından kıvrılmaktadır. Tepelerin arasından geçtiğiniz yolculuk sırasında, zaman zaman denizle karşılaştığınız anlar olur. Tüm yol boyunca Seferihisar ve hatta Narlıdere’den başlayıp Çeşme’ye kadar sahil şeridince uzanan birçok kasaba bulunmaktadır. Çeşme’ye seyahat esnasında denizle karşılaştığınız anlar da, otobandan bu kasabalara çıkıştaki sapaklara rastlar.

Bir taraftan etraftaki güzellikleri seyrederken, bir taraftan da koyu sohbetimize keyifle devam ediyorduk. Alaçatı çıkışına gelmeden, uzun bir inişin hemen başlarında, çok sayıda rüzgâr türbini anında gözlerinizin önüne tüm azameti ile seriliverir. Konuşmasına devam eden arkadaşım tam da türbinlerin görüldüğü sırada aniden durdu ve gözlerini türbinlere dikti. Aradan geçen kısa bir sessizlik sonrası gözlerini türbinlerden ayırmadan ağzından şu kelimeler dökülüverdi.

“Biliyor musun? Ne zaman bunları görsem enteresan bir şekilde kendimi güçlü hissederim. Çünkü Rüzgârın gücü ile çalışan bu devasa pervaneler bende evrenin o büyük gücünü simgelerler. “

Öylesine derinden konuşuyordu ki bahsettiği gücü içinde gerçekten hissettiğini anlayabiliyordum. Bu aralar içinde bulunduğu durumlar nedeniyle buna ihtiyacı olduğunu da tahmin ediyordum. Yüzünde bir gülümseme belirdi ve bu durumla ilgili bir anısını anlattı.

Anısının ne olduğunun çok fazla bir önemi yok ama bu durumun, bende derin bir farkındalık oluşturduğunu söyleyebilirim. O ne mi? Tabii ki metaforik tanımlamaların ve yaklaşımların bir konuyu anlatmakta ve algılamaktaki müthiş önemi.

Bildiğiniz gibi beynimizin algılama sistemi tamamen fotoğraflara dayanmaktadır. Hafızamız, hatırlama sistemlerimiz, öğrenme ve uygulama sistemlerimiz hepsi foto grafik bir kimliğe sahiptir. İşte tam da bu prensipten hareketle diyebiliriz ki belli konulardaki çözümlere ulaşmamızda ve kararlılığımızı sürdürebilmemizde veya karmaşık konuları daha iyi anlamamızda Metaforların önemi büyüktür.

METAFOR; belirli bir konunun mecazi yaklaşımlarla fotoğraflanarak daha anlaşılır ve algılanabilir hale getirilmesi olarak tanımlanabilir.

Bu dostumun örneğinde olduğu gibi sözlü olarak GÜÇ diye bu kavramı dile getirdiğimizde, bizim için oluşturduğu içsel dürtü çok etkili olmayabiliyor. Ya da birisine “Güçlü olmalısın” dediğinizde bunu tam olarak algılayamayabilir. Fakat bu durumu metaforlaştırdığınızda durum çok daha farklı oluyor mu? Ne dersiniz? Kimimiz için Aslan figürü, kimimiz için Kartal, kimimiz içinse Tanrı. Hepimizin kendi adına güç timsalleri yok mu?

Sadece gücü hissetmek için değil her neye ihtiyaç duyuyorsanız bununla ilgili metaforlar geliştirebilir miyiz? Sigara bırakmak için, spor yapmak için, zaman zaman karşınıza çıkan engellerin üstesinden gelebilmek için kısacası her şeye rağmen hayatta dimdik ayakta kalabilmek ve ihtiyaçsızlığa doru yol alabilmek için metaforları kullansak bizim için her şey daha kolaylaşmaz mı?

Hadi bakalım. Denemesi bedava. Hiçbir zararını görmeyeceksiniz ama uygularsanız faydasını görme ihtimaliniz çok daha yüksek. Metaforlar bulun kendinize. Güç için, stresten uzaklaşmak için, işyerinde daha huzurlu çalışmak vesaire vesaire…

Bol metaforlu bir hayat yaşamanız dileğiyle

 

(Mustafa BAYINDIR –Ağustos 2011)

Proje ve faliyetlerimizden haber alın.

Bize Ulaşın

NÖRON ÖZEL EGT. VE DAN. HİZ. LTD. ŞTİ.

Alsancak Mahallesi 1473 Sokak No:5 
Muzaffer Tuzcuoğlu iş merkezi Kat.3 D.303 Konak / İzmir

T02324634223

Einfo@noronus.com