MB Log

BİR ÇİFT ZARLA GELEN ŞANS

Facebook’un anlamlı anlamsız içerikleri arasında gezinirken bir dostum yukarıdaki resimle birlikte bir satır yazı paylaştı.

“ şans önemli bir şey hayatta..... “

Çoğu zaman kendimi öyle midir?  değil midir?  tartışmalarının içinde bulduğum bu konunun içine tekrar çekilmiştim. İlgili resim ve yazının altına yorum yapmadan duramadım ve “ Üzgünüm bu söze katılmıyorum” diye bir yorum bıraktım.

Yorumu yazmıştım yazmasına ama bu yeterli gelmedi ve dayanamayıp, kaleme sarıldım. Konuyu başka bir açıdan küçük bir örnekle açıklayacağım.

Tavla M.Ö.3000 yıllarında ortaya çıktığı söylenen ve ilk ismi tabula olan bir oyun. Standart oyun kurallarının dışında özellikle üniversite çağlarında oynanan çeşitli versiyonları da mevcut. Bence bunlardan en keyiflisi üniversite tavlası adı verilendir. Oynayanlar bilirler ama ben daha önce bu kavramla yüz yüze gelmemişler için basitçe açıklayayım. Bildiğiniz gibi tavla iki kişinin karşılıklı oynadığı bir oyundur ve her seferinde sırası gelen kişi pullarını hareket ettirmek için üzerinde 1’de 6’ya kadar sayılar bulunan daha çok kemikten yapıldığı rivayet olunan küp şeklindeki zar adı verilen iki adet nesneyi avuç içinde sallayarak oyun alanına bırakır ve rastgele gelen bu sayılara göre pullarını oyun alanında hareket ettirir. Oyunun sonunda bir kişi kazanır. Kazanan mutludur, kaybedende de bahane çoktur. Bu bahanelerin başlıcaları “Zar bugün beni sevmedi.”, “ Bugün hiç şansım yoktu”  ya da “ bir el doğru dürüst zar gelmez mi arkadaş ?” vesaire vesaire

Bahanelerin içeriğinden de anlayacağınız gibi kaybeden taraf için tek suçlu iki tane ne yüdüğü belirsiz kemik parçasıdır. Yenilme sebebi kaybeden değil gelmeyen ZAR’dır.

Ama bu durum üniversite tavlasında farklı gelişir. Bu oyunun normal tavladan farkı, değişik kişilerden oluşmak üzere istediğiniz kadar ikili tavla partileri kurabilirsiniz. Biz 4 olduğunu varsayalım. 2’li gruplar halinde 8 kişilik 4 tavla partisi yan yana kurulsun. Zar sadece bir tavla için atılır fakat 4 tavla partisi de zar atmadan aynı zarlara göre oynar. Buraya kadar her şey normal ama asıl can alıcı kısmı şu ;

4 ayrı masada oynanan tavla oyununda da kazanan değişiklik arz eder. Yani bu ne demek ? Yan yana partilerin hepsi ayı zarla oynasalar dahi 4 ayrı tavla partisinde de kazananlar farklı isimler olmaktadır. Madem tavlada şans önemli bir faktörse, yani zarları iyi atan kazanıyorsa o zaman neden ilk partide zarı iyi atan tara kazanıyor da diğer diğer parti de karşıdaki kazanıyor.

İşte tam da burada şunu söylemem gerekiyor. Evet o zarın 1 veya 6 gelme olasılığı var bazen de tam istediğin rakamı atıyorsun ama asıl konu zarın ne geldiği değil senin nasıl oynadığın oluyor. Küçük  ama güçlü bir örnek ne dersiniz ?

İşte hayatta aynen böyle. Gün içerisinde hayat herkes içi zar atıyor hem de aynı sayıları ! Ama asıl soru hayatın attığı zarların ne geldiği değil, sizin gelen zarlara göre pullarınızı nasıl oynadığınızdır.

Proje ve faliyetlerimizden haber alın.

Bize Ulaşın

NÖRON ÖZEL EGT. VE DAN. HİZ. LTD. ŞTİ.

Alsancak Mahallesi 1473 Sokak No:5 
Muzaffer Tuzcuoğlu iş merkezi Kat.3 D.303 Konak / İzmir

T02324634223

Einfo@noronus.com